Tips van de Pro

De grip

De grip is één van de belangrijkste onderdelen die u goed moet doen om zowel ver als recht te slaan. In deze pro-tip wil ik graag de linkerhand omschrijven. (voor rechtshandige spelers)

De meest voorkomende fout die ik zie tijdens de lessen is een grip midden in de handpalm/levenslijn van de linkerhand. Dit geeft enigszins stabiliteit, maar hiermee verlies je veel hefboom en daarmee veel afstand. De hoek tussen de ‘ontspannen rechte’ linker arm en de steel van de club moet in de backswing ongeveer 90 graden zijn. Dit is een van de belangrijkste versnellers in de golfswing. Als je de grip van de club in de handpalm plaatst, dan kun je deze hoek niet krijgen. (mits je de linkerarm buigt)

Vergelijk het met een bal ver weg gooien. Als je de bal vasthoudt, dan pak je de bal eigenlijk altijd zover mogelijk in de vingers beet. Dit vastpakken in de vingers zorgt ervoor dat je je pols kunt knikken. Probeer het maar eens.

Als je de linkerhand goed op de grip wilt krijgen volg je onderstaande stappen:

 1. Spreid je linkerhand
 2. Plaats de grip van de club diagonaal over de vingers (op het middelste kootje van de wijsvinger naar het laatste kootje van de pink)
 3. Plaats dan de pinkmuis bovenop de grip van de club (zie plaatje)
 4. Het polsgewricht van de linkerhand moet bovenop de grip van de club zitten
 5. Plaats dan de duim iets rechts van het midden op de grip van de club

Grip linkerhand

Oefening:

Volg de bovenstaande stappen en laat dan alle vingers los, behalve de wijsvinger. De club moet dan in de hand blijven ‘hangen’. Mocht dit niet lukken, zorg dan dat de pinkmuis goed boven op de club zit.

Hoop dat dit wat extra meters gaat geven!

En let op: Er is geen goede speler met een slechte grip en geen slechte speler met een goede grip!

Mocht je begeleiding nodig hebben kan ik natuurlijk altijd helpen. Dit zou ook in de vorm van een lespakket kunnen. Bijvoorbeeld het lespakket 7 halen/ 6 betalen. Voor 7x een half uur kost dit slechts € 150,-. Ik garandeer je dat je meer plezier in het spel zal beleven!

Gerrald Komduur

PGA Golfprofessional GC Westerwolde

 

Toppen en te vroeg opkijken??

Wanneer u een bal topt is het zeer waarschijnlijk dat een van uw medespelers zegt: je keek te vroeg op, blijf naar de grond kijken!! Naar mijn mening het slechtste advies wat je aan een golfer kunt geven. Deze ‘tip’ wordt zo vaak gezegd, dat dit door mensen die vaak toppen erg serieus genomen wordt. In deze Pro tip wil ik hier graag voorgoed een einde aan maken.

Door naar de grond te blijven kijken wordt uw beweging ernstig geblokkeerd en uw golfswing zal hierdoor nooit goed worden. Als u een betere golfer wilt worden probeer dan alstublieft NIET uw hoofd naar beneden te houden.

Niet naar de bal kijken wanneer u de bal probeert te slaan is bijna onmogelijk. In de 4 jaar dat ik les geef heb ik nog nooit gezien dat iemand te vroeg opkijkt. Te lang naar de grond kijken is misschien wel meer een oorzaak van het toppen dan dit niet te doen.

Kijk maar eens naar Europese tour speler Robert Jan Derksen in het volgende filmpje en zie een voorbeeld van iemand die te vroeg op kijkt. (hij slaat dus geen ‘toppers’ maar top ballen!)

Robert Jan Derksen Video

Hoe beweegt het hoofd in de golfswing:

In de beginstand, achter zwaai en het raakmoment kijkt u zeker naar de bal, maar als de bal geraakt is en door de lucht vliegt kijkt u dus mee. Op het moment van raken is uw hoofd nog op de plek maar als u hier te veel bij na denkt houdt u uw hoofd te lang naar de grond, waardoor u ook na het raken van de bal nog naar de plek blijft kijken als de bal al weg is.

tiger-woods

Het is erg belangrijk om uw lichaam goed door de bal heen te draaien. Versnelling door de bal is heel belangrijk. Uw hoofd naar beneden houden beperkt deze doordraai. U slaat op deze manier naar de bal en niet door de bal. Naar de bal slaan is nooit goed, door de bal slaan is dat wel.

In een goede golfswing werken de schouders en armen samen. De schouders faciliteren de armen. Wanneer u blijft kijken naar de grond stoppen de schouders met draaien en wordt het een armslag. Mee kijken met de bal zorgt ervoor dat de schouders mee draaien en zorgt ervoor dat u uw armen en club door de bal heen kunt slaan. Wat u eigenlijk wilt is uitkomen in een mooie gebalanceerde eindpositie met uw buik naar het doel en de club op of boven de linker schouder.

Wat is dan wel de oorzaak van toppen?

De meest voorkomende fouten zijn onjuiste bal positie en onjuiste handpositie.

De balpositie is nooit rechts van het midden bij een full swing. Begin met uw kortste club vanuit midden stand en ga steeds verder naar links met langere clubs. De driver slaat u vanuit binnenkant linkervoet.

tigerwoods

De handpositie op het moment van raken is altijd licht voor de bal (zie gele lijn bovenste plaatje). Vaak proberen de ‘toppers’ zelf de bal de lucht in te slaan terwijl het clubblad dat voor ze moet doen. De handpositie voor de bal zorgt dat u meer neerwaarts gaat slaan. Probeer maar eens een bal te slaan met alleen uw linkerarm. In deze oefening is uw linkerhand altijd eerst door de bal gegaan en dan pas uw clubblad.

Gerrald Komduur

PGA Golfprofessional GC Westerwolde

——————————————————————————–

Meer afstand met uw Driver!

De gemiddelde clubsnelheid van een amateur golfer met een driver is ongeveer 75 tot 80 mph. De gemiddelde afstand die dan geslagen wordt is ongeveer 160 meter vanaf een tee. Dat betekent dat de meeste golfers op hole 9 van GC Westerwolde een driver gebruiken om de green te bereiken in één slag. Hole 9 is namelijk 158 meter gemeten vanaf de tegel op de teebox. Mocht u dit zelfs met een driver niet halen dan is het raadzaam om een les te boeken bij een van de Golfprofessionals van GC Westerwolde.

Door het nemen van een golfles is het zeker haalbaar om meer clubsnelheid te genereren door een betere swing aan te leren en hierdoor meer afstand te behalen. Maar wat nu als ik u vertel dat het mogelijk is meer afstand te halen met dezelfde clubsnelheid die u nu heeft. Er is namelijk een verschil tussen een bal raken in de neerwaartse beweging of in de opwaartse beweging met een driver. Ik leg het uit:

Bal opwaarts neerwaartsDe vertrek hoek van de bal, deze kan hoog of laag zijn, heeft aanzienlijk veel invloed op de afstand die bereikt kan worden. De regel die we kunnen hanteren is: “hoe lager de clubsnelheid, hoe hoger we de bal moeten laten vertrekken”. Met een clubsnelheid met uw driver van ongeveer 75 mph betekent dat de bal optimaal in een hoek van 15 graden moet vertrekken. De meeste drivers hebben een loft van ongeveer 10 á 11 graden, dus we moeten er zeker voor zorgen dat we de bal in de opwaartse beweging gaan raken. Hieronder een overzicht welke optimale afstand u kunt bereiken met uw swingsnelheid met een driver inclusief het verschil tussen neerwaarts raken of opwaarts raken.

Clubsnelheid

(mph)

Invalshoek

Vertrekhoek bal

(graden)

Totale Afstand

(meter)

75

-5

11.8

166

0

13.0

178

+5

15.3

188

80

-5

10.1

171

0

12.1

182

+5

14.8

191

85

-5

9.3

197

0

11.7

208

+5

14.0

220

90

-5

8.5

211

0

10.8

224

+5

13.0

237

95

-5

7.9

226

0

10.5

240

+5

13.0

252

100

-5

7.2

240

0

10.0

254

+5

12.4

268

Na het zien van dit overzicht weet u nu het verschil tussen een bal neerwaarts slaan of opwaarts slaan. Bij een swingsnelheid van 75 mph dus een verschil van 22 meter!!

Hoe gaan we dit bereiken in onze techniek:

 • Ga breder staan
 • Balpositie linkervoet
 • Tee de bal iets hoger op
 • Rechterschouder lager dan de linker schouder
 • Houdt uw hoofd achter de bal, ook op moment van raken!

Voor golfers die veel slice slaan is het belangrijk dat het gewicht verplaatst naar het voorste been.

inar01_rickie_fowler inar05_rickie_fowler

Oefening:

 1. Neem een leeg doosje (sleeve) waarin 3 ballen hebben gezeten.
 2. Tee een bal op
 3. Leg het lege doosje een clubhoofd breedte voor de bal, voor rechtshandigen dus links van de bal.
 4. De oefening is dat u dit lege doosje NIET gaat raken tijdens uw swing, u slaat nu dus opwaarts. (Denk aan uw set-up!)
 5. U zou dit ook kunnen doen met een opgevouwen handdoek.

Probeer het en u slaat verder!

Gerrald Komduur

PGA Golfprofessional GC Westerwolde

——————————————————————————–

Spelen met of zonder horloge??

Is het spelen met een horloge om uw pols goed voor uw spel of juist niet?

Kijk naar de resultaten: Laat uw horloge in uw golftas!

Een collega uit Amerika heeft deze bijzondere test gedaan met een leerling (hcp-6) en een Trackman radar systeem. Voor deze test zijn er ballen geslagen zonder horloge, met een horloge (85 gram) en met twee horloges. Er werden drie ballen geslagen met een driver onder dezelfde condities.

De data (gemiddelden) die hier uit is gekomen zijn zeer interessant:

Zonder horloge:

 • Club Snelheid                   151,3 km/u
 • Bal Snelheid                      230,1 km/u
 • Vlucht afstand                 208,1 meter
 • Totale afstand                  237,5 meter

Met een horloge:

 • Club Snelheid                   149,7 km/u
 • Bal Snelheid                      228,5 km/u
 • Vlucht afstand                 203,4 meter
 • Totale afstand                  228,3 meter

Met twee horloges:

 • Club Snelheid                   148,1 km/u
 • Bal Snelheid                      226,9 km/u
 • Vlucht afstand                 199,5 meter
 • Totale afstand                  223,5 meter

Zoals je kunt zien is er een merkbaar verschil tussen elke test. Ik begrijp dat er geen golfer twee horloges zou dragen of horloge met een zware stalen band die al gauw tot 170 gram weegt, maar met een 85 grams horloge of armband om je pols kan je beroven van bijna tien meter per afslag!

Moraal van het verhaal : tenzij u op dit moment de bal steeds te ver slaat, laat uw horloge in uw golftas – het kan alleen maar uw afstanden verminderen.

Gerrald Komduur

PGA Golfprofessional GC Westerwolde